No products in the cart.

No products in the cart.

Florempol_sv
Florempol-bloggEn novell om adventskransar

En novell om adventskransar

Adventskransens historia går tillbaka till slutet av 1830-talet. Johann Wichern, en tysk pastor och vårdnadshavare för övergivna barn, undrade hur han kunde få sin tid att vänta på jul. Så här skapades den första adventskransen. Det var dock en ganska krans, eftersom det bestod av ett trähjul, storleken på ett vagn och 24 ljus – ett för varje dag som stannade fram till jul. Pastorn ville ge barnen lite familjestämning. Det är därför han bjöd in barnen att be tillsammans och tända ett nytt ljus varje dag. Så här skapades en sed som odlas idag i nästan hela Europa och världen. I Polen går denna tradition tillbaka till 1920-talet, i Wrocław.

Adventkransar präglas av stark symbolik. Barrträd (gran, gran, barlind eller tall) som används för att skapa dem symboliserar liv och samhälle. Deras form är inte heller oavsiktlig, eftersom den är tänkt att hänvisa till oändligheten – så de har varken början eller slut. Ljus är en metafor för värme och ljus och den existens som beror på dem. Idag hittar vi främst fyrljuskransar, var och en representerar en annan adventssöndag. Det första ljuset är Candle of Hope, det andra är Peace, det tredje är Joy och det fjärde är Love.

Adventskransar, eller snarare deras storlek, blir också föremål för tävling. För närvarande tillhör posten invånarna i den schweiziska kommunen Mosnang. Deras krans nådde 120 meter i diameter och 400 meter i omkrets. Den är utrustad med fyra elektriska världar, vardera nästan 6 meter höga.

Det är verkligen en vacker tradition som inte bara ger barn glädje. Doftande och tillkännagivande goda nyheter Adventskransar hjälper till att ge interiören en unik och sublim atmosfär. Älskare av minimalism väljer vanligtvis de något strama och värdiga, sparsamt dekorerade adventskransarna. De som älskar glans kommer säkert att frestas av versionerna med röda och guldtillbehör. Visst kan alla hitta sitt eget sätt att räkna ner de dagar som återstår till jul. Att vänta på jul är ett av årets största ögonblick. Det är värt att förse den med en lämplig miljö som kommer att behaga ögat och anden. Adventskransar är ett av de bästa och vackraste sätten att känna magin under kommande helgdagar.