Florempol
DecoratieEerste adventskrans

Eerste adventskrans

Op zoek naar informatie over adventskransen, kunnen we veel verschillende versies vinden over waar en wanneer dit soort decoratie voor het eerst verscheen. Een van de verhalen is dat de eerste adventskrans is gemaakt door dominee Wichern. Deze predikant woonde in Hamburg en besloot iets te doen wat de wachttijd voor de geboorte van Christus aangenamer zou maken. De krans die hij creëerde was heel anders dan de kransen die we nu in de kerk kunnen vinden. Deze krans was een vierkant ter grootte van een wiel uit een auto. In dit vierkant werden vier grote kaarsen geplaatst, die de vier adventszondagen symboliseren, evenals een passend aantal kleinere kaarsen, die overeenkomen met de resterende dagen van de advent (inclusief kerstavond). Dit betekende dat er, afhankelijk van het jaar, in de krans van de dominee in totaal vierentwintig kaarsen in de wereld stonden (een vrij ongehoord beeld van vandaag – rond 1860 werden vierentwintig kaarsen opgegeven, waardoor er vier grote kaarsen overbleven, die de volgende adventszondagen symboliseerden). 

 

Wat de symboliek van de krans zelf betreft, moeten we teruggaan naar de oudheid op zoek naar een verklaring. Toen al was de krans, meestal gemaakt van groene bladeren, een symbool van de overwinning. Het idee achter de pastoor om zijn krans te creëren was heel eenvoudig. Het idee was om de reflectie over de overwinning van Christus aan te moedigen, die, hoewel hij bij zijn geboorte hulpeloos was, de taak had de mensheid te verlossen. Het branden van kaarsen, het geven van licht, moest een symbool worden van de afwijzing van het kwaad, de duisternis en de zonde. De schepping van een krans was ook een praktische toepassing. De pastoor zorgde voor het weeshuis dat hij oprichtte. En tijdens de adventsdiensten (die immers plaatsvinden in de winter, wanneer de duisternis snel valt) wilde hij zijn lasten wat warmte en licht geven. 

 

Hoewel het idee van een adventskrans in de Evangelische Kerk (in Noord-Duitsland) werd geboren, kreeg het al snel veel aanhangers en ging het de muren van deze specifieke christelijke factie te boven. In de katholieke tak verscheen de eerste krans in Keulen in 1925. In het naburige Oostenrijk verscheen de gewoonte om adventskransen te maken pas twintig jaar later, in 1945. Tegenwoordig wordt de adventskrans volgens de gewoonte ingewijd tijdens de avonddienst, die wordt gevierd op de zaterdag die voorafgaat aan de eerste zondag van de advent. In Oostenrijk en Beieren worden traditioneel drie paarse en een roze kaars in de kransen geplaatst. De roze kaars wordt op de derde adventszondag aangestoken. Deze zondag wordt “Gaudete” genoemd, wat “Verheug u” betekent. Deze vreugde wordt geassocieerd met de snelle geboorte van Christus, die in de wereld komt om de mensheid te redden. 

Welcome to Florempol!

We present you our offer of ecological decorations. Especially for you, we create Christmas and Advent wreaths, mini-Christmas trees and mistletoe balls and bouquets. We also offer nature painted, paintings and forests in jars.